Till söndagmiddag åt vi Torsk och pressad Potatis.
Fisken stektes med salt och peppar i massa smör & kokt potatis pressades till.
Gjorde en god Vitvinssås och åt till. Den blev jättegod! Inspirationen till denna hämtade jag i boken Såser & Röror (kokboksserie från Allt om mat).
Till ca 4 dl sås:
2 Schalottenlökar
½ tsk Timjan
1 msk + 2 msk Smör
1½ dl torrt vitt vin
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 fiskbuljongtärning
1½ dl Vatten
2 dl Vispgrädde
1 tsk Limesaft
1-2 tsk Maizena majsstärkelse
2 krm Salt
1 krm Cayennepeppar
Nymald svarteppar till garneringen
Finhacka löken och fräs den tillsammans med timjan i smör i ca 2 minuter.
Tillsätt vin, lagerblad & vitpepparkorn.
Reducera tills knappt 1 dl återstår.
Lägg i buljongtärningen och häll i vatten. Låt åter sjuda utan lock tills ca 1 dl är kvar.
Sila såsen.
Tillsätt sedan grädde och limesaft och låt såsen koka upp.
Red med majsstärkelse som är utrört i kallt vatten.
Krydda med salt och peppar.
Vispa i 2 msk smör precis innan servering.
Krydda med nymald svartpeppar vid serveringen.
Kram kram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar