Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 24 januari 2011

VitvinsSås

Måndag morgon och en ny vecka framför oss!

Till söndagmiddag åt vi Torsk och pressad Potatis.

Fisken stektes med salt och peppar i massa smör & kokt potatis pressades till.




Gjorde en god Vitvinssås och åt till. Den blev jättegod! Inspirationen till denna hämtade jag i boken Såser & Röror (kokboksserie från Allt om mat).

Till ca 4 dl sås:
2 Schalottenlökar
½ tsk Timjan
1 msk + 2 msk Smör
1½ dl torrt vitt vin
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 fiskbuljongtärning
1½ dl Vatten
2 dl Vispgrädde
1 tsk Limesaft
1-2 tsk Maizena majsstärkelse
2 krm Salt
1 krm Cayennepeppar

Nymald svarteppar till garneringen

Finhacka löken och fräs den tillsammans med timjan i smör i ca 2 minuter.

Tillsätt vin, lagerblad & vitpepparkorn.
Reducera tills knappt 1 dl återstår.

Lägg i buljongtärningen och häll i vatten. Låt åter sjuda utan lock tills ca 1 dl är kvar.
Sila såsen.

Tillsätt sedan grädde och limesaft och låt såsen koka upp.
Red med majsstärkelse som är utrört i kallt vatten.

Krydda med salt och peppar.

Vispa i 2 msk smör precis innan servering.

Krydda med nymald svartpeppar vid serveringen.






Kram kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar