Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


tisdag 4 januari 2011

Vaniljpannacotta

Desserten till Nyårsmiddagen föll på min lott att fixa ;).



Till ca 12 portioner:
7 dl Grädde
3 dl Mjölk
2 Vaniljstänger
2 dl Socker
4 st Gelatinblad

Till garnering:
200 gr Hallon
1,5 dl Socker
100 gr Choklad


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna.

Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstänger och fröna.

Sila bort vaniljstängerna.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddkoket.

Låt svalna något.

Häll upp i glas eller skål och låt stelna i ca 4 timmar.
















Några av dem garnerades med hallon och blåbär och provsmakades dagen innan. Supergott!

Nyårspannacottan toppades med hallon och choklad.

200 gr Hallon rörs ihop med 1,5 dl Socker. Koka upp och låt puttra i 10-15 minuter. Sila bort fröna och kvar blir en god, slät hallonsås.

Smält 100 gr Choklad. Forma en sprits av bakplåtspapper och fyll den med den smälta chokladen. Spritsa figurer på ett bakplåtspapper. Låt stelna.

Häll Hallonsåsen över pannacottan, lägg ev några hela Hallon på samt en Chokladfigur!

Jättegott!







Ytterligare ett gott förslag är att toppa pannacottan med Körsbärssylt och smulad Pepparkaka!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar