Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


torsdag 15 december 2011

Sockerkaka med Saffran och Rom



Detta är en god Saffranskaka. Kul med saffran i nu i juletid. Kakan får en härligt gul färg. Receptet hittade jag i Leilas bok "a piece of cake".

Till en kaka:
3 Ägg
2½ dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
50 gr Smör
1 dl Mjölk
3½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 nypa Salt
½ gr Saffran
1 msk ljus Rom

Smör och Kokosflingor till formen

























Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa Ägg, Strösocker och Vaniljsocker vitt och pösigt.


Smält smöret.
Koka upp Mjölken tillsammans med Saffranet. Rör sedan ihop smör och mjölk innan det blandas med Äggsmeten.

Blanda Vetemjöl, Bakpulver och Salt och vänd ner i smeten med försiktighet.


Smaksätt smeten med Rom.


Smöra en form och bröa med Kokosflingor.

Häll upp smeten i formen och grädda i 25-30 minuter.

Prova med en sticka för att se när kakan är klar. Den ska inte vara kladdig. (Jag fick ha min kaka inne i drygt 40 minuter.)









1 kommentar:

  1. Hej!
    Vill bara säga att denna kaka är jättegod! Blev bjuden på den på jobbets fredagsfika. Mums!
    Annika

    SvaraRadera