Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 18 december 2011

CitronCheeseCake med Pepparkaka



En fräsch och god kaka perfekt till dessert. Gör kakan i en form med löstagbar kant.

Till botten behövs:
30 Pepparkakor
75 gr Smör

Till fyllningen:
300 gr Philadelphiaost
2 dl Creme fraiche
5 blad Gelatin
2½ dl Florsocker
rivet skal från 1 Citron

Garnering:
Physalis




Smula sönder pepparkakorna med en mortel eller kör dem i matberedaren. Smält smöret och blanda det med pepparkakskrosset. Tryck ut blandningen i en form och ställ den sedan kallt.


Lägg gelatinbladen på blöt i kallt vatten. Tvätta citronerna och riv av det yttersta gula skalet.

Rör ihop philadelphiaost, creme fraiche, och florsocker. Smaksätt med citronraspet.


Lyft över gelatinet i en kastrull (utan vattnet). Värm mycket försiktigt på låg värme tills gelatinet löser sig. Rör ned gelatinet i ostsmeten. (Var snabb här, jag fick en del klumpar av gelatin i smeten)

Häll smeten i formen och ställ kakan kallt, ca 1 timme, så den stelnar.

Garnera med physalis före servering!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar