Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


lördag 31 december 2011

Grönkålspaj med västerbottenost

Ville testa något nytt till julbordet. Fick tips om att denna pajen var en riktig höjdare. Och den var riktigt god!

Pajdeg:
1½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 msk creme fraiche
100 gr smör
1 krm örtsalt

Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 gr grönkål
1-2 msk olivolja
100 gr västerbottenost
1 dl svarta oliver utan kärnor
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar





Arbeta ihop degen, tryck ut den i en pajform (25 cm i diameter) och ställ i frysen i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka lök och vitlök. Strimla grönkålen. Fräs lök, vitlök och grönkål utan att det tar färg. Ta sedan av det från plattan.

Skär osten i tärningar och lägg ned dem och oliverna i pannan till sammans med grönkålen. Fördela det sedan i pajskalet.

Vispa ihop mjölk och ägg. Salta och peppra och häll det sedan över pajen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar