Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


fredag 30 december 2011

Apelsin- & ValnötsKnäck

Självklart skulle det göras lite godis till jul! Hittade ett recept på knäck i Jessicas Mat-tidning som lät väldigt gott, .....å det var de!!

Det stod till ca 30 st i receptet men jag fick nog ut nästan det dubbla.

1½ msk smör
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
1½ dl fint hackade valnötter
Rivet skal från ½ apelsin

Fyll enbricka med knäckformar.

Blanda smör, strösocker, sirap och vispgrädde i en kastrull med tjock botten. Sätt i en termometer i kastrullen. Koka upp och låt koka tills knäcken når ca 120 grader. (tog för mig ca 1 timme)

Ta sedan av kastrullen från värmen och rör i apelsinskal och hackade valnötter. Häll upp i formar och låt stelna samt förvara dem i kylskåp.









1 kommentar:

  1. Var lite orolig att knäcken skulle vara seg (rädd om mina plomber) men det var en mjuk härlig konsistens och god smak!

    /Ing-Marie

    SvaraRadera