Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 5 december 2011

Vaniljparfait med Pepparkakor & Lingon




Receptet på denna goda parfait har jag fått av en kollega. Supergott som en dessert eller till en fika och passar perfekt i Juletid.



























Till 8-10 pers:
1 Vaniljstång eller 1 msk Vaniljsocker


6 Äggulor


1,5 dl Socker


6 dl Vispgrädde


2 dl Rårörda Lingon eller extra fin lingonsylt


12-15 st Pepparkakor















Jag täckte en form med bakplåtspapper vilket funkade. En silikonform hade varit att föredra.






Dela Vaniljstången och skrapa ur innehållet.




Vispa Äggulor, Socker & Vanilj/Vaniljsocker pösigt med elvisp.




Vispa Grädden till fast konsistens.




Blanda Grädde med Äggvispet.




Stöt/hacka Pepparkakorna och blanda ned dem i smeten.



Häll upp hälften av smeten i formen (ca 1,5 liter). Ställ ev in formen i frysen ca 15 minuter innan lingonen läggs på parfaiten.



Häll på resten av parfaitsmeten. Täck med aluminiumfolie och ställ i frysen minst 3-4 timmar.






Låt parfaiten stå framme 10 minuter innan servering.






Servera med grovstötta Pepparkakor runt om på fatet.






Istället för att lägga ett lager lingon i parfaiten kan du värma lingonsylt och servera till.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar