Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 23 januari 2011

Fläskfile..

Helgen gick fort, redan söndagkväll. Idag hade jag ett par vänner här på besök och vi mumsade kladdkaka tills vi mådde illa. Så nu vill jag inte se något sött på länge, i alla fall inte förrän imorgon .... ;)

En del mat har vi självklart fått ned oxå. Fläskfile med Hasselbackspotatis och Sparris stod på menyn igår.


Stek fläskfilen kort runtom så de får en fin stekyta. Salta & Peppra samtidigt.
Lägg fileerna i en ugnsform.


Blanda 4,5 dl Matlagningsgrädde, 2 dl Creme fraiche, ½ burk (ca 90 gr) Pesto soltorkadtomat, Salt, Peppar samt 3-4 finhackade Vitlöksklyftor i en bunke. Häll det över fläskfilen.



Ställ in i ugnen i ca 60 minuter på 175 grader. Vänd ev fileerna efter halva tiden.

Tag ur fileerna och skär upp dem i skivor innan du lägger tillbaka dem i såsen.













Under tiden som köttet tillagas kan potatisen fixas om du har tillgång till 2 ugnar dvs.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala Potatisen. Skär skåror i potatisen, men ej hela vägen så de fortfarande hänger ihop. Placera potatisarna i en ugnsform och pensla dem med smör.

Baka dem i ugn i ca 45 minuter.

Tag ut dem efter halva tiden och pensla på nytt med smör. Salta och toppa dem med ströbröd mot slutet av bakningen.


Strax innan serveringen

Koka upp vatten med salta i. Bryt Sparrisen där den lättast går av. Koka Sparrisen i 3 minuter och skölj den sedan snabbt i kallt vatten.




Några oliver hamnade oxå på tallriken.




Tyvärr skar sig såsen något men den smakade bra ändå, som tur var.

Till detta drack vi ett italienskt rött vin, ZENATO, Ripassa, Valpolicella 179:-. Gott!!

Nu är det snart dax för TV-soffan och "Solsidan".
Ha det bäst!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar