Malaysia, Langkawi, November 2010
Hej! Fortfarande mätta efter gårdagen kan jag tro ;) . Efter en skidtur i det fina, men kalla, vädret var jag faktiskt hungrig igen. Skönt att ha rester kvar att bara värma på.
För någon vecka sedan testade jag att göra Chicken satay.
Chicken satay kommer som jag kan förstå eg från Indonesien men serveras vanligen även i bla Thailand och Malaysia.
Chicken satay är helt klart min favvorätt för tillfället, helt ljuvligt god! Jag åt det flera gånger under semestern.
Var tvungen att prova göra min egen. Fick tyvärr inte till det riktigt. Har sett flera varianter av både marinaden och såsen så jag får göra fler försök framöver.
Denna gång gjorde jag följande:
4 st Kycklingfileer
Träspett
Marinad:
6 schalottenlökar, finhackade
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt
1 msk fisksås (jag tog fiskfond)
2 tsk palmsocker eller råsocker
2 msk olja
2 krm svartpeppar, nymald
Skär kycklingfileerna i långa remsor och lägg i en skål eller plastpåse. Rör ihop ingredienserna till Marinaden och häll över kycklingen. Låt stå kallt i ett par timmar.
Trä upp kycklingen på spett och lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på grillvärme eller hög övervärme, 225 grader. Kör spetten i 5-7 minuter, vänd på spetten och kör dem i ugnen ca 5-7 minuter till.
Jordnötssås:
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk chilipulver
½ tsk malen ingefära
½ malen spiskummin
½ malen koriander
2 krm sambal oelek
2 msk brun farin
1 tsk salt
200 g jordnötssmör
2 msk lime, pressad eller citron
3 dl vatten
Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. Späd ev med mer vatten om det behövs när såsen värms upp senare.
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk chilipulver
½ tsk malen ingefära
½ malen spiskummin
½ malen koriander
2 krm sambal oelek
2 msk brun farin
1 tsk salt
200 g jordnötssmör
2 msk lime, pressad eller citron
3 dl vatten
Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. Späd ev med mer vatten om det behövs när såsen värms upp senare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar