Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


lördag 25 december 2010

Chicken Satay


Malaysia, Langkawi, November 2010

Hej! Fortfarande mätta efter gårdagen kan jag tro ;) . Efter en skidtur i det fina, men kalla, vädret var jag faktiskt hungrig igen. Skönt att ha rester kvar att bara värma på.

För någon vecka sedan testade jag att göra Chicken satay.

Chicken satay kommer som jag kan förstå eg från Indonesien men serveras vanligen även i bla Thailand och Malaysia.
Chicken satay är helt klart min favvorätt för tillfället, helt ljuvligt god! Jag åt det flera gånger under semestern.
Var tvungen att prova göra min egen. Fick tyvärr inte till det riktigt. Har sett flera varianter av både marinaden och såsen så jag får göra fler försök framöver.

Denna gång gjorde jag följande:


4 st Kycklingfileer
Träspett


Marinad:
6 schalottenlökar, finhackade
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt
1 msk fisksås (jag tog fiskfond)
2 tsk palmsocker eller råsocker
2 msk olja
2 krm svartpeppar, nymald

Skär kycklingfileerna i långa remsor och lägg i en skål eller plastpåse. Rör ihop ingredienserna till Marinaden och häll över kycklingen. Låt stå kallt i ett par timmar.

Trä upp kycklingen på spett och lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på grillvärme eller hög övervärme, 225 grader. Kör spetten i 5-7 minuter, vänd på spetten och kör dem i ugnen ca 5-7 minuter till.



Jordnötssås:
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk chilipulver
½ tsk malen ingefära
½ malen spiskummin
½ malen koriander
2 krm sambal oelek
2 msk brun farin
1 tsk salt
200 g jordnötssmör
2 msk lime, pressad eller citron
3 dl vatten

Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. Späd ev med mer vatten om det behövs när såsen värms upp senare.












Varför inte lite omväxling till julmaten!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar