Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


onsdag 22 december 2010

ApelsinkolaPraliner

Dessa praliner med mjuk apelsinkola är hämtade ur Allers, nr 49, 2010. Kändes lite avancerade ;) då man först fyllde formarna med choklad och lät stelna, men det var inte så krångligt.
Tycker man om blandningen choklad - apelsin, är dessa att rekommendera!

Till ca 30 st praliner behövs:
175 gr mörk Choklad

Fyllning:
1 dl Vispgrädde
½ dl ljus Sirap
1 dl Socker
1½ tsk finrivet Apelsinskal

+ Ischokladformar


Smält chokladen i vattenbad alt mikrougn. Skeda eller pensla insidan av formarna med choklad. Håll dem upp och ned så att överflödig choklad rinner ut. Ställ dem svalt och låt stelna.

Värm upp Vispgrädde, Sirap och Socker i en kastrull, under omrörning. Låt därefter smeten koka i 8-10 minuter. Kolla att den är klar genom att doppa en tesked i smeten. Ställ den i ett glas kallt vatten. Konsisitensen på den kalla kolan är mjuk, segt rinnande. (Enligt en termometer bör smeten hålla 120 grader.)

Tag kastrullen från plattan, tillsätt rivet apelsinskal, och låt svalna.

Fyll formarna med ljummen kolasmet. Ställ kallt igen.

Smält den överblivna chokladen och klicka ut lite ovanpå varje pralin för att dölja kolan. Garnera ev med en strimma apelsinskal vid servering!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar