Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 7 mars 2010

Frukostfrallor med frön


Vasalopps-söndag.....Vad passar bättre än en lång och god frukost framför TV:n, gärna med nybakt bröd! Detta bröd är som godast nybakt, självklart, men det går också att frysa in. Det är mastigare än rågrussinbullarna.


FRUKOSTFRALLOR MED FRÖN

12 brödbullar:


25 gr (½pkt) jäst

1 msk honung + 1 rågad tsk salt

4 dl ljummet vatten (eller 3 dl vatten + 1 dl mjölk)

ca 1 dl valnötter eller solrosfrön (jag brukar ta lite av varje)

4 msk linfrö (kan uteslutas)

1 dl vetekross (kan uteslutas)

1 dl havregryn (kan uteslutas)

9-10 dl vetemjöl (eftersom jag inte brukar utesluta ovanstående ingredienser tar jag ca 7,5-8 dl vetemjöl)


Smula ned jästen i en bunke, Klicka i honung och strö över salt. Häll på lite av vattnet. Rör om tills jästen är löst. Slåsedan på resten av vattnet och lägg i frön eller valnötter, linfrö, vetekross samt havregryn. Rör om igen. Häll i vetemjölet och arbete ihop till en lösdeg. Låt degen jäsa i övertäckt bunke ca 1 timme.

Värm ugnen till 250 grader.

Mjöla bakbordet rejält och häll ut den jästa degen. Degen blir ganska lös. Strö lite mjöl ovanpå degen och platta till det lätt med handen. Skär sedan degen i bitar och lyft över dem till en plåt, klädd med bakplåtspapper, med en stekspade. Låt jäsa 10-15 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Låt bröden svalna på ett galler om du vill behålla den frasiga ytan eller täck dem med en handduk om du vill ha ett mjukare bröd.


Ha en fortsatt trevlig söndag! /Jejja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar