Vasalopps-söndag.....Vad passar bättre än en lång och god frukost framför TV:n, gärna med nybakt bröd! Detta bröd är som godast nybakt, självklart, men det går också att frysa in. Det är mastigare än rågrussinbullarna.
FRUKOSTFRALLOR MED FRÖN
12 brödbullar:
25 gr (½pkt) jäst
1 msk honung + 1 rågad tsk salt
4 dl ljummet vatten (eller 3 dl vatten + 1 dl mjölk)
ca 1 dl valnötter eller solrosfrön (jag brukar ta lite av varje)
4 msk linfrö (kan uteslutas)
1 dl vetekross (kan uteslutas)
1 dl havregryn (kan uteslutas)
9-10 dl vetemjöl (eftersom jag inte brukar utesluta ovanstående ingredienser tar jag ca 7,5-8 dl vetemjöl)
Smula ned jästen i en bunke, Klicka i honung och strö över salt. Häll på lite av vattnet. Rör om tills jästen är löst. Slåsedan på resten av vattnet och lägg i frön eller valnötter, linfrö, vetekross samt havregryn. Rör om igen. Häll i vetemjölet och arbete ihop till en lösdeg. Låt degen jäsa i övertäckt bunke ca 1 timme.
Värm ugnen till 250 grader.
Mjöla bakbordet rejält och häll ut den jästa degen. Degen blir ganska lös. Strö lite mjöl ovanpå degen och platta till det lätt med handen. Skär sedan degen i bitar och lyft över dem till en plåt, klädd med bakplåtspapper, med en stekspade. Låt jäsa 10-15 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt bröden svalna på ett galler om du vill behålla den frasiga ytan eller täck dem med en handduk om du vill ha ett mjukare bröd.
Ha en fortsatt trevlig söndag! /Jejja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar