Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 29 mars 2010

Grekisk paj

Härom dagen gjorde jag en grekisk paj. Jag använde nötfärs istället för lammfärs och det funkade utmärkt.


Pajbotten:

4 dl vetemjöl

125 gr smör

3 msk kallt vatten


Fyllning:

1 st aubergine (ca 300gr)

1 tsk salt

½ dl vetemjöl

1 msk olivolja

400 gr lammfärs alt. nötfärs

1 st hackad gul lök

1 st hönsbuljongtärning

2 tsk oregano

1 tsk kanel, mald

1 st vitlöksklyfta

3 st ägg

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

3 dl riven ost, mild


Matyoghurt

Vitlök

Sallad


Ugnen på 200 grader.

Blanda vetemjöl smör tex i en matberedare, eller med händerna. Häll sedan i vattnet och kör till en pajdeg. Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant och ställ den kallt.

Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut dem på en skärbräda, slata lätt på båda sidor, låt dem ligga i ca 10 minuter, torka sedan av dem med ett papper, vänd dem i mjöl och stek dem sedan i olja till gyllengul färg. Ställ dem sedan åt sidan.

Bryn färsen i olja tillsammans med löken. Smula ned buljongtärningen och kydda med oregano, kanel och pressad vitlök.

Vispa samman ägg, grädde och mjölk.

Nagga pajskalet och förgrädda i ca 12 minuter i mitten av ugnen.

Lägg hälften av aubergine skivona i botten av pajskalet, lägg på färsen och sedan resten av auberginen därpå. Häll över äggstanningen och strö över den rivna osten.

Grädda i ca 30-35 minuter på nedersta falsen.

Matyoghurt med pressad vitlök i är gott att ha till samt en
Sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar