Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


lördag 27 mars 2010

Fisksoppa


Till huvudrätt åt vi en soppa. Mycket god!

I fisksoppan är det gott att använda olika slags fisk, kanske gös eller torsk och lite lax, men man kan förstås också nöja sig med en fisksort. Basen till soppan kan lagas till en dag i förväg.



Till 4-5 portioner behövs:

800 g gösfilé eller torsk eller bara
600 g laxfile utan skinn (eller lite av varje)

Lax är drygare, därför går det åt mindre mängd fisk än för vit fisk.

300 g räkor (oskalad vikt)

2 medelstora gula hackade lökar

3 skivade vitlöksklyftor

1 stor morot i slantar

5 medelstora råa potatisar i små kuber

5 medelstora tomater i stora bitar

2 msk olivolja

½kuvert(1/4)saffran

1-2 tsk hela fänkålsfrön

2 tsk torkad timjan

1 kryddmått cayennepeppar (kan uteslutas)eller 1 msk chiliolja (kan uteslutas)

1 tsk hackad färsk rosmarin

1½-2 tsk salt, gärna flingsalt

nymald vit- eller svartpeppar

1,2 liter vatten

ca 2 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar

3 dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde

bladpersilja

späd timjan

Skär grönsakerna i förväg så går det sedan fort att göra soppan. Tomaterna behöver inte skalas men det brukar vi göra. Skär bort fästet och dela tomaterna i stora bitar.

Fräs löken + vitlöken varsamt i olja i en stor kastrull/gryta. Smaksätt med saffran, fänkålsfrö och cayennepeppar eller lite chiliolja, torkad timjan och lite färsk rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningarna och koka i 10-15 minuter. HIT kan man förbereda.

Skär sedan fisken i kuber. Skala räkorna. Koka sedan upp soppan igen, nu tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan 3-4 minuter (om det är gös eller lax)( tunna fiskfiléer behöver bara 1-2 minuter, tex spätta). Lägg i de skalade räkor (de ska inte koka) och smaka av soppan.

Toppa ev soppan lite hackad bladpersilja och generöst med späda timjanblad.

Servera med gott bröd.
Till soppan drack vi ett vitt franskt vin, Fournier Pouilly-Fumé 2007, som var fruktigt och gott!

Trevlig måltid!

/ Jejja








2 kommentarer:

  1. Hej Jessica,

    Hade gäster i lördags och gjorde då din fisksoppa. Bra att kunna förbereda mycket dagen innan. Tog hälften lax, hälften torsk. Eftersom vi var 6 personer utökade jag mängden av ingredienserna.
    Alla tyckte soppan var supergod och tog om både två och tre gånger och det är ju ett gott betyg.

    /Ing-Marie

    SvaraRadera
  2. Javisst är den god. Kul att den uppskattades av dina gäster!!

    SvaraRadera