Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


torsdag 14 oktober 2010

Oxfile med Bearnaisesås

... är ju aldrig fel!!



Till denna rätt behövs:
Bakpotatisar
Oxfile
Morot i tunna, långa skivor
Bacon skivor
Olivolja

Till bearnaisesåsen:
250 gr Smör
2 Schalottenlökar
4 vitpepparkorn
1/4 dl Rödvinsvinäger
0,5 dl Vatten
3 Ägg
1 msk Persilja
1 msk Dragon
Salt
Peppar
Tabasco


Sätt en ugn på 225grader och en på 200grader.

Bearnaisesåsen:
Smält smöret.
Finhacka schalottenlökarna och lägg i kastrull tillsammans med vitpepparkornen, rödvinsvinägern och vattnet. Låt koka tills vätskan reducerats till hälften. Sila sedan bort löken och häll vätskan i en kastrull som ställs i ett vattenbad. Rör, samtidigt som äggen hälls i, tills såsen tjocknar. Tag ur kastrullen ur vattenbadet och tillsätt smöret långsamt under omrörning. Häll i Persilja och Dragon samt Salta och Peppra. Häll i några droppar Tabasco.

Skär Bakpotatis i stora klyftor, ställ dem på en plåt, ringla över olja, strö över salt och baka på 225 grader i ca 40 - 45 minuter.

Knaperstek Bacon, på en plåt, i ca 20-25 minuter på 200 grader. Lägg in tunnt skivad morot under drygt 5 minuter.

Stek Oxfilen.
Servera Oxfilen med den ugnsbakade potatisen samt Bearnaisesås. Toppa med några smulor av knaperstekt bacon och tunna, långa morotsskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar