Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 31 oktober 2010

Dinkelbaguetter

Vad skönt att ha fått en timme extra idag men vad mörkt det är nu på em!!! Fy :( !

Provade att göra baguetter igår. De var riktigt smidigt, bara att blanda ihop alla ingredienser direkt. Sedan skulle de iofs jäsa i 2 omgångar.
Vi åt soppa och det passade perfekt med detta bröd till. Servera gärna brödet ljummet med smör och ost eller phialdelphiaost på.

Till 3 baguetter:

6 dl kallt vatten
25 gr jäst
9 dl vetemjöl
6 dl dinkelmjöl med fullkorn
2½ tsk salt
1½ dl pumpakärnor & solrosfrön

Blanda kallt vatten, smulad jäst, båda mjölsorterna, salt samt pumpakärnor och solrosfrö. Arbeta degen ca 5 min med maskin eller det dubbla med händerna.

Låt degen jäsa i 2 timmar under bakhandduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll ut degen, dela i 3 delar och forma till längder. Tvinna dem något och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Jäs dem igen i 25 minuter under bakhandduk.

Grädda bröden 20-25 minuter.

Lägg dem sedan på ett galler för att svalna.




Prova att lägga i olika frö eller nötter i degen!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar