Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 25 oktober 2010

Fransk Marängpaj

Hej och god morgon!
Dax för en ny vecka. Här följer lite smaskiga bilder som kan lätta upp en måndagmorgon.

Av Äpplen och Calvados blev det en Franska Marängpaj. :) Gissade du rätt?!!

Pajen var riktigt god!! Perfekt avslutning på en middag, om man tycker om sött dvs.



Till botten:
150 gr Smör
3½ dl Vetemjöl
1 msk Florsocker
2 msk kallt Vatten


Fyllningen:
5-6 st Äpplen
1½ dl Strösocker
½ msk Kanel
1½ msk Calvados


Marängtäcke:
3 äggvitor
9 msk Florsocker
Till servering:
Vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka ihop smör, mjöl och florsocker med vattnet i mixer elle rkrama ihop med händerna. Låt degen vila svalt någon timme.
Kavla eller tryck ut degen direkt i en pajform. Nagga botten och förgrädda i ca 10 minuter.
Sänk ugnen till 200 grader.
Skala och skiva äpplena tunnt och blanda ihop dem med socker och kanel. Sprid ut dem i det förgräddade pajskalet. Droppa över calvados.
Grädda i ca 25 minuter.
Höj ugnen till 250 grader.

Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner florsockret. Bred ut marängen över kakan och grädda några få minuter tills den fått fin färg.


Servera pajen med en klick grädde, kaffe och kanske lite calvados !




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar