Förra året var vi hembjudna till goda vänner på en sommarbuffe. Det var första gången vi smakade denna paj och vi blev sålda direkt. Som tur var fick vi receptet.
Pajen är en mycket smakrik och supergod västerbottenostpaj. Den passar väldigt bra till kräftor men även som del i en buffe.
Denna gång åt vi den till räkor och kräftor och det var gott och mycket mättande.
Till pajdegen:
250 gr (4 dl + lite till) Vetemjöl
1½ krm Salt
125 gr Osaltat Smör, rumstempererat
1 st Äggula, rumstempererad
4 msk Vatten
Till pajdegen:
250 gr (4 dl + lite till) Vetemjöl
1½ krm Salt
125 gr Osaltat Smör, rumstempererat
1 st Äggula, rumstempererad
4 msk Vatten
Blanda vetemjöl, salt och smör.
Tillsätt äggula och vatten lite i taget.
Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
Fyllningen:
100 gr Bacon
4 msk finskuren Gräslök
4 st Ägg
4 st Ägg
2½ dl Vispgrädde
2½ dl standard Mjölk
½ tsk Salt
Några varv Vitpeppar från kvarn
Några rasp från Muskotnöt
600 gr Västerbottenost, riven
600 gr Västerbottenost, riven
Skär Bacon i tunna skivor alt små bitar.
Lägg smör i en panna och fräs till dom blir knapriga.
Sätt ned plattan på svag värme och fräs gräslöken.
Vispa ihop grädde, ägg och mjölk. Tillsätt salt, vitpeppar och muskot.
Lägg osten och baconblandningen i pajformen.
Häll över äggstanningen.
Grädda i mitten av ugnen 180 grader i 1 timme.
Ställ ned pajen i nedre delen av ugnen sista halvtimmen, ev täck med folie.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar