Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


fredag 17 juni 2011

Sommarbuffe

Till sommarfesten med jobbet fick alla bidra med något gott till buffebordet. En massa godsaker stod uppdukat. Potatissallader, Köttfärspaj, Grönsallad, Tomatsallad, Kantarellpaj, Baguetter, Ostar, Kex, Oliver, Vindruvor, Melon, Kyckling, Ostpaj, Skinka av olika slag, Snacks mm.


Jag bidrog med en VästerbottenOstPaj som jag tycker är supergod! Här kommer receptet igen, om du missat det tidigare:



Till pajdegen: 250 gr (4 dl + lite till) Vetemjöl
1½ krm Salt
125 gr Osaltat Smör, rumstempererat
1 st Äggula, rumstempererad
4 msk Vatten

Blanda vetemjöl, salt och smör.
Tillsätt äggula och vatten lite i taget.
Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1 timme.

Fyllningen:
100 gr Bacon
4 msk finskuren Gräslök
4 st Ägg
2½ dl Vispgrädde
2½ dl standard Mjölk
½ tsk Salt
Några varv Vitpeppar från kvarn
Några rasp från Muskotnöt
600 gr Västerbottenost, riven

Skär Bacon i tunna skivor alt små bitar.
Lägg smör i en panna och fräs till dom blir knapriga.
Sätt ned plattan på svag värme och fräs gräslöken.
Vispa ihop grädde, ägg och mjölk. Tillsätt salt, vitpeppar och muskot.
Lägg osten och baconblandningen i pajformen.
Häll över äggstanningen.
Grädda i mitten av ugnen 180 grader i 1 timme.
Ställ ned pajen i nedre delen av ugnen sista halvtimmen, ev täck med folie.


Till fördrink drack vi Pimms blandat med Sockerdricka samt Jordgubbar och gurka i.

Kaffet avnjöts tillsammans med Herrgårds Tårta, smaskigt god och ett bra alternativ för den som inte kan äta mjöl. Har tyvärr varken det exakta receptet eller någon bild, återkommer när jag testat tårtan själv =)





Hoppas du får en mysig helg!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar