Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 27 juni 2011

Jordgubbstårta i Långpanna































Tårtbaket resulterade bla i denna smarriga Jordgubbstårta i långpanna med Vaniljkräm.




































Jag startade med att göra Vaniljkrämen. Receptet på denna kommer från Leilas - A piece of cake. Till 1 sats, vilket jag tror räcker till en tårta, behövs: (jag gjorde två med det blev typ hälften över)

5 dl Mjölk
1 Vaniljstång
1½ dl Strösocker
7 Äggulor


1½ dl Majsstärkelse
50 gr mjukt Smör


































Dela Vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Lägg både innehåll och stång i Mjölk och låt koka upp. Lyft ur stången efter uppkoket.

Vispa Strösocker, Äggula och Majsstärkelse vitt & pösigt.

Slå över den heta mjölken undertiden du vispar.

Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig



vispning. När blandningen tjocknat ordentligt, häll över den i en kall skål. (svåraste momentet är då den ska sjuda tills den reder sig, vispa kraftigt och häll snabbt över i den kalla skålen då den tjocknat)

Smält smöret i den varma krämen. Vispa tills krämen är slät.






Ställ i kylskåp eller kyl i isbad. Plasta in så den inte tar smak av andra saker i kylskåpet

Doppa aldrig fingrarna i vaniljkrämen då blir den lätt dålig.
































Till Tårtbotten använde jag Rulltårterecept och gjorde 3 bottnar i långpannan.




Till 1 Tårtbotten behövs:
3 Ägg
2 dl Socker
2 tsk Bakpulver
2 dl Vetemjöl
½ dl mjölk eller kaffegrädde

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa Ägg och Socker pösigt.

Vispa ihop Mjöl & Bakpulver och häll ned i "äggröran".

Häll sedan i Mjölken och rör försiktigt.

Grädda i 5 minuter i långpanna på bakplåtspapper.






Jordgubbstårta:
3 Tårtbottnar
Vaniljkräm
Jordgubbssylt
Jordgubbar - att ha i tårtan, drygt 750 gr, samt till garneringen, ca 500 gr
Grädde - att ha i tårtan samt ovanpå, ca 4+4 dl

Lägg första tårtbotten på en bricka och bred ut Vaniljkrämen.
Lägg på andra lagret tårtbotten.
Bred först ut ett tunt lager jordgubbssylt.


Vispa ihop Grädde (med ett par tre tsk Florsocker ) och rör i drygt 750 gr Jordgubbar i småbitar och bred ut över sylten.



Lägg på det tredje lagret botten och bred ut Grädde (vispat med florsocker) ovanpå.
Garnera med färska Jordgubbar och ev Citronmeliss (vilket jag glömde i all hast ;) ).


















Tårtan blev riktigt smaskigt goood !!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar