Tårtbaket resulterade bla i denna smarriga Jordgubbstårta i långpanna med Vaniljkräm.
Till 1 Tårtbotten behövs:
3 Ägg
2 dl Socker
2 tsk Bakpulver
2 dl Vetemjöl
½ dl mjölk eller kaffegrädde
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa Ägg och Socker pösigt.
Vispa ihop Mjöl & Bakpulver och häll ned i "äggröran".
Häll sedan i Mjölken och rör försiktigt.
Grädda i 5 minuter i långpanna på bakplåtspapper.
Jag startade med att göra Vaniljkrämen. Receptet på denna kommer från Leilas - A piece of cake. Till 1 sats, vilket jag tror räcker till en tårta, behövs: (jag gjorde två med det blev typ hälften över)
5 dl Mjölk
1 Vaniljstång
1½ dl Strösocker
7 Äggulor
5 dl Mjölk
1 Vaniljstång
1½ dl Strösocker
7 Äggulor
1½ dl Majsstärkelse
50 gr mjukt Smör
50 gr mjukt Smör
Dela Vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Lägg både innehåll och stång i Mjölk och låt koka upp. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa Strösocker, Äggula och Majsstärkelse vitt & pösigt.
Slå över den heta mjölken undertiden du vispar.
Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig
Vispa Strösocker, Äggula och Majsstärkelse vitt & pösigt.
Slå över den heta mjölken undertiden du vispar.
Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig
vispning. När blandningen tjocknat ordentligt, häll över den i en kall skål. (svåraste momentet är då den ska sjuda tills den reder sig, vispa kraftigt och häll snabbt över i den kalla skålen då den tjocknat)
Smält smöret i den varma krämen. Vispa tills krämen är slät.
Smält smöret i den varma krämen. Vispa tills krämen är slät.
Ställ i kylskåp eller kyl i isbad. Plasta in så den inte tar smak av andra saker i kylskåpet
Doppa aldrig fingrarna i vaniljkrämen då blir den lätt dålig.
Doppa aldrig fingrarna i vaniljkrämen då blir den lätt dålig.
Till Tårtbotten använde jag Rulltårterecept och gjorde 3 bottnar i långpannan.
Till 1 Tårtbotten behövs:
3 Ägg
2 dl Socker
2 tsk Bakpulver
2 dl Vetemjöl
½ dl mjölk eller kaffegrädde
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa Ägg och Socker pösigt.
Vispa ihop Mjöl & Bakpulver och häll ned i "äggröran".
Häll sedan i Mjölken och rör försiktigt.
Grädda i 5 minuter i långpanna på bakplåtspapper.
Jordgubbstårta:
3 Tårtbottnar
Vaniljkräm
Jordgubbssylt
Jordgubbar - att ha i tårtan, drygt 750 gr, samt till garneringen, ca 500 gr
Grädde - att ha i tårtan samt ovanpå, ca 4+4 dl
Lägg första tårtbotten på en bricka och bred ut Vaniljkrämen.
Lägg på andra lagret tårtbotten.
Bred först ut ett tunt lager jordgubbssylt.
3 Tårtbottnar
Vaniljkräm
Jordgubbssylt
Jordgubbar - att ha i tårtan, drygt 750 gr, samt till garneringen, ca 500 gr
Grädde - att ha i tårtan samt ovanpå, ca 4+4 dl
Lägg första tårtbotten på en bricka och bred ut Vaniljkrämen.
Lägg på andra lagret tårtbotten.
Bred först ut ett tunt lager jordgubbssylt.
Vispa ihop Grädde (med ett par tre tsk Florsocker ) och rör i drygt 750 gr Jordgubbar i småbitar och bred ut över sylten.
Lägg på det tredje lagret botten och bred ut Grädde (vispat med florsocker) ovanpå.
Garnera med färska Jordgubbar och ev Citronmeliss (vilket jag glömde i all hast ;) ).
Garnera med färska Jordgubbar och ev Citronmeliss (vilket jag glömde i all hast ;) ).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar