Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 8 maj 2011

Nöt- & Kolapaj

Sköna söndag!! Har tagit det lugnt på morgonen och ska strax avnjuta frukosten. Igår var det full fart däremot. Var på stödhumör och putsade och fejade i båt och lägenhet. När energin ändå fanns så slängde jag även ihop 2 söta godsaker.


Gjorde en supergod KardemummaKaka!! För receptet- se tidigare inlägg 110210 !!





Gjorde även en Nöt- & Kolapaj!!

Till pajdegen:
2,5 dl Vetemjöl
100 gr Smör
2 msk Socker
1 tsk Vaniljsocker
1 Äggula

Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop ovanstående ingredienser till en deg. Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant (23 cm i diameter). Låt stå i kylen ca 30 minuter, nagga med en gaffel och förgrädda sedan i ugn ca 10 minuter.







Fyllning:
2 Ägg
1,5 dl Farinsocker
1 dl Sirap
1 tsk Vaniljsocker
3 krm Salt
3 dl blandade Nötter tex hassel, valnöt, pinje (jag tog även i osaltade jordnötter)

Grovhacka nötterna och lägg dem i pajformen. Vispa Ägg, Socker, Sirap, Vaniljsocker och Salt pösigt. Vispa i det smälta Smöret. Häll smeten över nötterna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.

Servera pajen kall med grädde till !








Håll koll så pejen inte bränns. Min blev lite bränd på ovansidan, tyvärr, men smakade bra ändå!

Nu ska vi ta med sötsakerna och åka och bjuda på fika.
Ha en bra dag!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar