En riktigt god kalasTårta smaskade vi i oss får några dagar sedan. Den är inte lika söt som en vanlig tårta och har en syrlig, läskande smak.
Tårtbotten:
225 gram Smör
3 st Ägg
4,5 dl Socker
2 tsk Vaniljsocker
5 msk Kakao
3,5 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
2 dl Kallt vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form, gärna med löstagbar kant (24 cm i diameter).
Smält Smöret.
Vispa Socker och Ägg poröst. Rör ner Kakao & Vaniljsocker i äggvispet.
Blanda Mjöl och Bakpulver och rör sedan ned i äggvispet. Häll i det smälta Smöret och Vattnet. Rör till en jämn smet.
Häll över smeten i formen och grädda i ca 50 minuter i mitten av ugnen.
Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan horisontellt i 3 eller 4 delar.
Jag lyckas inte att dela kakan i 4 delar men är du skicklig och stadig på handen så funkar det säkert ;)
Citronkräm:
3 st Ägg
2 dl Socker
2 st Citroner, rivet skal och saft från
3 msk Smör i bitar
Tvätta Citronerna väl, riv skalet ( se till att inte få med det vita ) och pressa ur saften.
Blanda ihop Ägg, Socker, Citronskal och Citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten och låt röran sjuda.
Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka!
Ställ av kastrullen och klicka i Smör under häftig omrörning. Låt krämen svalna.
Jordgubbsmos:
250 gr Jordgubbar
250 gr Philadelphiaost
1,5 dl Vispgrädde
1 tsk Florsocker
Vispa Grädde och Florsocker. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda ner Grädden. Skiva Jordgubbarna och rör ner dem i philadelphiagrädden.
Bred Citronkräm på understa tårtbotten. Lägg på den andra och bred Jordgubbsmoset över.
Har du bara 3 bottnar kan du lägga allt jordgubbsmos direkt på 2a lagret, annars spar hälften och lägg i 3e lagret.
Avsluta med den sista botten. Täck tårtan och låt den stå i kylen och dra några timmar.
Dekoration:
1 dl Grädde & 1 tsk Florsocker - hårt vispat! (Dubbla mängden om du ska garnera tårtans kanter.)
Jordgubbar
1 dl Grädde & 1 tsk Florsocker - hårt vispat! (Dubbla mängden om du ska garnera tårtans kanter.)
Jordgubbar
Toppa tårta med Grädde och Jordgubbar innan servering.
( Jag hade bara 3 bottnar men valde att toppa tårtan med ½ av jordgubbsmoset och placera grädden på kanterna istället för ovan på tårtan. På varje botten ringlade jag lite jordgubbssaft som fanns kring de frysta jordgubbarna jag använde. Det gjorde tårtan lite extra saftig.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar