Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 27 september 2010

Hemmagjord Pizza

Lördagkväll och hösten är verkligen här. Ute blåser det ordentligt och regnet piskar mot rutan. Riktigt mysigt att vara inomhus och mysa i soffan. Perfekt för hemmagjord pizza och ett glas rött!!

Pizzadeg - räcker till 1 stor eller 2 små pizzor:
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
8 dl mjöl
en skvätt olja
ett par nypor salt

Smula jästen i bunke och rör ut det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, lite olja, salt och mjölet, successivt under omrörning.

Låt degen jäsa i drygt 30 minuter under bakduk. Dela ev upp degen i 2 delar eller kavla ut den till en stor pizza på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ytterligare ca 8-10 minuter.













Tomatsås - räcker till 4 små eller 2 stora pizzor:
(halvera ingredienserna för att passa till en sats av pizzadegen ovan)
1 gul lök
2 krossade och hackade vitlöksklftor
ca 1 msk olja
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpure
dryg ½ tsk salt
drygt ½ tsk socker
drygt 1 krm svartpeppar
drygt 1 tsk oregano

Fräs den hackade gula löken och vitlöken på medelvärme. Löken ska genomskinlig men ej bli brynt. Häll i krossade tomater och tomatpure och krydda med salt, socker, peppar och oregano. Låt sedan såsen koka utan lock i ca 5-6 minuter.

Fyllning:
1 hg parmaskinka
Ca 8-10 st sparrisar på burk
Ca 8-10 st marinerade kronärtskockor
2 fp buffel MozarellaOst
Färsk Basilika
Svartpeppar

Bred ut tomatsåsen på pizzabotten. Fördela parmaskinkan, sparrisen, kronärtskockan och mozarellaosten på pizzan.

Grädda på 225 grader i 25 minuter. De 5 sista minutrarna med på undervärme.

Garnera med basilika och servera med tomater eller sallad.

Avnjut med ett glas rött!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar