Pizzadeg - räcker till 1 stor eller 2 små pizzor:
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
8 dl mjöl
en skvätt olja
ett par nypor salt
Smula jästen i bunke och rör ut det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, lite olja, salt och mjölet, successivt under omrörning.
Låt degen jäsa i drygt 30 minuter under bakduk. Dela ev upp degen i 2 delar eller kavla ut den till en stor pizza på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ytterligare ca 8-10 minuter.
Tomatsås - räcker till 4 små eller 2 stora pizzor: (halvera ingredienserna för att passa till en sats av pizzadegen ovan)
1 gul lök
2 krossade och hackade vitlöksklftor
ca 1 msk olja
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpure
dryg ½ tsk salt
drygt ½ tsk socker
drygt 1 krm svartpeppar
drygt 1 tsk oregano
Fräs den hackade gula löken och vitlöken på medelvärme. Löken ska genomskinlig men ej bli brynt. Häll i krossade tomater och tomatpure och krydda med salt, socker, peppar och oregano. Låt sedan såsen koka utan lock i ca 5-6 minuter.
1 hg parmaskinka
Ca 8-10 st sparrisar på burk
Ca 8-10 st marinerade kronärtskockor
2 fp buffel MozarellaOst
Färsk Basilika
Svartpeppar
Bred ut tomatsåsen på pizzabotten. Fördela parmaskinkan, sparrisen, kronärtskockan och mozarellaosten på pizzan.
Grädda på 225 grader i 25 minuter. De 5 sista minutrarna med på undervärme.
Garnera med basilika och servera med tomater eller sallad.
Avnjut med ett glas rött!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar