Hej! Att äta & laga mat är ju nödvändigt för att leva. Jag tycker om att fota, skriva, fixa med layout, samla recept, laga mat och självklart att äta!! Jag är en riktig Gotte-gris!! Så för att göra det ännu roligare så skriver jag i denna blogg.
Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!
Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.
måndag 7 maj 2012
Mandelkaka
Jag gjorde en riktigt smaskig "Tårta"/kaka för några dagar sedan.
Botten:
Riv 500 gr Mandelmassa (alt 700 gr för tjockare kaka). Vispa ihop mandelmassan med 3 Äggvitor. Smeten ska bli jämn och luftig. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda på 175 grader i 10 minuter tills kakan fått en fin färg. Låt kakan svalna.
Gör en sats Citronkräm av:
3 st Ägg
2 dl Socker
2 st Citroner, rivet skal och saft från
3 msk Smör i bitar
Tvätta citronerna väl, riv skalet (se till att inte få med det vita) och pressa ur saften. Blanda ihop Ägg, Socker, Citronskal och Citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten och låt röran sjuda. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka! Ställ av kastrullen och klicka i Smör under häftig omrörning. Låt krämen svalna.
Vispa ca 4 dl Grädde
Bred ut Citronkrämen över mandelbotten. Klicka ut grädden och bred den försiktigt över krämen.
Toppa kakan med favorit frukten eller bären.
Jag använde Vindruvor, Jordgubbar, Physalis, Hallon, Stjärnfrukt, Citronmeliss och Mandelflarn.
Denna kaka som egentligen blir som en Tårta är riktigt fräsch och goood! Sjäva botten är dock mycket tunn ( som ni ser på bilden ovan) men med krämen, grädden och en massa frukt på så blev den fylligare. Troligen blir den oxå mer fyllig om man använder 700 gr mandelmassa istället för 500 gr som jag gjorde.
Prova!! ;)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar