Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


onsdag 14 april 2010

Kyckling & Chorizo

Hej! Det här är en "grabbig" rätt med lite sting i. Vi brukar göra den i en långpanna men det går lika bra i en ugnsform.



Till ca 4 pers:

1 msk olivolja

6 stora potatisar

10 schalottenlökar

6 vitlöksklyftor

4 kycklingfiléer

Salt

Svartpeppar

3 msk olivolja

1 msk smör

olja + 2 torkade piripiri ( vi brukar använda Chili&Vitlöksolja istället)

ca 200 gr chorizo eller annan kryddstark korv

5 timjankvistar

1 liten rosamarinkvist

2 dl torrt vitt vin eller buljong


Gör så här:

*Smörj formen med olivolja.


*Skala & skär potatisen i stora klyftor. Koka upp vatten med salt och lägg ner potatisen. Låt den koka 3 minuter, låt rinna av väl och lägg sedan ut potatisen i botten av formen.

*Skala och skär schalottenlökarna i halvor och lägg dem i formen.

*Skala vitlöksklyftorna, "banka" dem lätt och lägg dem också i formen.

*Salta & Peppra

Hit kan man förbereda!

*Ugnen sätts på 225 grader.

*Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar & bryn dem i smör + lite olja i stekpanna. Placera dem sedan överst i formen.

*Ringla över Chili&Vitlöks oljan. (alt olja blandad med piripiri)

*Sätt in i ugnen i 15 minuter.

*Tag ut formen. Lägg på Chorizo, Timjan och Rosmarin.

*Slå varsamt i vin alt buljong.

*Ställ in formen i ugnen igen och låt stå ca 15-20 minuter till (eller till kycklingen är helt genomstekt).



Gott är att servera matyoghurt, cremefraiche eller liknande till.

Vi brukar även ha morötter i vilket ses på bilden!

/Jejja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar