(Skriver ut receptet igen, det finns även i tidigare inlägg!)
Pizzadeg - räcker till 1 stor eller 2 små pizzor:
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
8 dl mjöl
en skvätt olja
ett par nypor salt
Smula jästen i bunke och rör ut det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, lite olja, salt och mjölet, successivt under omrörning. Låt degen jäsa i drygt 30 minuter under bakduk. Dela ev upp degen i 2 delar eller kavla ut den till en stor pizza på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ytterligare ca 8-10 minuter.
Tomatsås - räcker till 4 små eller 2 stora pizzor: (halvera ingredienserna för att passa till en sats av pizzadegen ovan)
1 gul lök
2 krossade och hackade vitlöksklftor
ca 1 msk olja
400 gr krossade tomater
2 msk tomatpure
dryg ½ tsk salt
drygt ½ tsk socker
drygt 1 krm svartpeppar
drygt 1 tsk oregano
Fräs den hackade gula löken och vitlöken på medelvärme. Löken ska genomskinlig men ej bli brynt. Häll i krossade tomater och tomatpure och krydda med salt, socker, peppar och oregano. Låt sedan såsen koka utan lock i ca 5-6 minuter.
Bred ut Tomatsåsen på botten och fördela ingredienserna ovanpå.
In i ugnen på 225 grader i 25 minuter, varav de 5 sista på undervärme.
På pizzan hade vi Serranoskinka, italiensk salami Veneto, Mozarella, Kronärtskocka och Tomat. Toppad med Ruccola vid servering.
Ett glas rött vin, Amarone Classico della Valpolicella 2007, smakade gott till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar