Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


tisdag 21 december 2010

Fransk Nougat

Här kommer ytterligare en sötsak. Jag kunde inte få nog av smeten, hade vitt klet i hela ansiktet, nästan ;) Såååå sött och gott!!!
Receptet är från Allers, nr 49, 2010.


Vi använde sötmandel och cashewnötter.
Håll koll på temperaturen, som snabbt sticker iväg mot slutet av kokningen!!

2 dl blandade Nötter tex sötmandel, cashewnötter, hasselnötter, valnötter
5 dl Socker
1 1/4 dl Vatten
1 1/2 dl Vit sirap (jag använde ljus sirap)
1 krm Salt
2 Äggvitor




Rosta mandel/nötter i en torr stekpanna på medelvarm platta. De är klara då de fått en gyllenbrun färg och skalet börjar lossna. Låt dem svalna.
Gnugga dem mellan händerna så att överflödigt skal lossnar. Hacka dem grovt.
Använd en form, ca 23 x23 cm. Smörj ett bakplåtspapper och lägg i botten av formen. (Alt. smörj ett bakplåtspapper och forma till en låda.)

Värm Socker, Vatten, Sirap och Salt i en kastrull under omrörning. Sockret ska smälta. Ta sedan upp sleven ur kastrullen och rör inte mer i den. (Är sleven kvar i kan det bildas sockerkristaller på som gör lagen grumlig/sockrig).
Låt lagen koka utan lock upp till 130 grader. Förbered samtidigt äggvitorna och vispa dem till ett fast skum. Fortsätt koka lagen upp till 145 grader, men ej högre för då sockrar sig lagen.

Häll sedan lagen, i en fin stråle, över äggskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa ca 5-8 minuter, tills blandningen är tjock och luftigt seg.

Vänd ner mandel och nötter.

Häll massan i formen och tryck ut, med lätt smorda händer, till en jämntjock platta.

Låt stå svalt och stelna.

Skär upp den i bitar vid servering!

Räcker till ca 60 st smårutor!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar