Receptet är från Allers, nr 49, 2010.
Vi använde sötmandel och cashewnötter.
Håll koll på temperaturen, som snabbt sticker iväg mot slutet av kokningen!!
2 dl blandade Nötter tex sötmandel, cashewnötter, hasselnötter, valnötter
5 dl Socker
1 1/4 dl Vatten
1 1/2 dl Vit sirap (jag använde ljus sirap)
1 krm Salt
2 Äggvitor
5 dl Socker
1 1/4 dl Vatten
1 1/2 dl Vit sirap (jag använde ljus sirap)
1 krm Salt
2 Äggvitor
Rosta mandel/nötter i en torr stekpanna på medelvarm platta. De är klara då de fått en gyllenbrun färg och skalet börjar lossna. Låt dem svalna.
Gnugga dem mellan händerna så att överflödigt skal lossnar. Hacka dem grovt.
Använd en form, ca 23 x23 cm. Smörj ett bakplåtspapper och lägg i botten av formen. (Alt. smörj ett bakplåtspapper och forma till en låda.)
Värm Socker, Vatten, Sirap och Salt i en kastrull under omrörning. Sockret ska smälta. Ta sedan upp sleven ur kastrullen och rör inte mer i den. (Är sleven kvar i kan det bildas sockerkristaller på som gör lagen grumlig/sockrig).
Låt lagen koka utan lock upp till 130 grader. Förbered samtidigt äggvitorna och vispa dem till ett fast skum. Fortsätt koka lagen upp till 145 grader, men ej högre för då sockrar sig lagen.
Häll sedan lagen, i en fin stråle, över äggskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa ca 5-8 minuter, tills blandningen är tjock och luftigt seg.
Vänd ner mandel och nötter.
Häll massan i formen och tryck ut, med lätt smorda händer, till en jämntjock platta.
Låt stå svalt och stelna.
Skär upp den i bitar vid servering!
Värm Socker, Vatten, Sirap och Salt i en kastrull under omrörning. Sockret ska smälta. Ta sedan upp sleven ur kastrullen och rör inte mer i den. (Är sleven kvar i kan det bildas sockerkristaller på som gör lagen grumlig/sockrig).
Låt lagen koka utan lock upp till 130 grader. Förbered samtidigt äggvitorna och vispa dem till ett fast skum. Fortsätt koka lagen upp till 145 grader, men ej högre för då sockrar sig lagen.
Häll sedan lagen, i en fin stråle, över äggskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa ca 5-8 minuter, tills blandningen är tjock och luftigt seg.
Vänd ner mandel och nötter.
Häll massan i formen och tryck ut, med lätt smorda händer, till en jämntjock platta.
Låt stå svalt och stelna.
Skär upp den i bitar vid servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar