Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


tisdag 4 maj 2010

Caesar-sallad

är ju super gott! Både att äta som huvudrätt eller förrätt. Nu på våren och sommaren passar det ju perfekt med en sallad.


Till SALLADEN använder jag:
Roman sallad
Blad sallad
Körsbärstomater
Rädisor
Rödlök

Skölj och riv salladen i mindre bitar och lägg på ett fat. Skölj och skiva tomaterna, rädisorna och rödlöken och lägg på.


Som tillbehör:

RIVEN PARMESAN OST

KRUTONGER:
Bröd, Olja, Basilika, Dragon, Timjan, Oregano, Vitlök.

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär Bröd, tex Rasker eller liknande, i tärningar.
Blanda ihop Olja, Basilika, Dragon, Timjan, Oregano & pressad Vitlök. Blanda ihop brödet och oljan.
Rosta brödet på plåt/ugnsform i ca 7 minuter tills det är gyllenbrunt.


CAESAR-DRESSING:
1 äggula
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 tsk ljus fransk senap
½ msk worcestershiresås eller 3 mosade sardellar
lite salt
nymald svartpeppar
½ pressad vitlöksklyfta
ca 1 dl majsolja eller rapsolja
ca 3 msk riven parmesanost

Lägg äggula, vinäger, citronsaft, senap, worcestershiresås/sardeller, salt, svartpeppar och pressad vitlök i en matberedare eller stavmixerskål. Blanda ihop allt.
Droppa sedan långsamt ned oljan i en tunn stråle under flitig vispning.
Smaksätt med parmesan och blanda igen. Smaka av!




Strö över riven Parmesan Ost, lägg på Krutonger och ringla över Caesar-dressing. Servera och njut!

/Jejja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar