Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 10 april 2011

Boeuf Bourguignon


En kompis bjöd på denna gryta för ett tag sedan. Supergod tyckte jag så nu var det dags att prova själv. Fick receptet och lite tips från henne och la till och drog ifrån efter eget tycke av vissa ingredienser.




Denna rätt ska man helst göra flera timmar i förväg eller någon dag innan den skall ätas för bästa smak. Jag tillagade den idag men den hann ändå koka drygt ett par timmar och stå till sig ytterligare någon. Den blev till en sen Söndagsmiddag. Till åt vi potatis.



drygt 1 kg Högrev

2 Morötter

2 Gula lökar

Salt

Peppar

3 msk Mjöl


6 dl Rött vin

5 dl buljong (5 dl vatten blandat med 1,5 msk oxFond)

2 msk Tomatpure

finklippt färsk Timjan

1 lagerblad

3 Vitlöksklyftor
½ Spansk röd peppar


1 st Zucchini

knappt 1 Paprika

Ca 8 st Pärllök

2 pkt Bacon


Salt

Peppar
Soja
Några droppar Tabasco


Potatis


Skär Köttet i mindre bitar, stek lite i taget i panna och lägg sedan över i en gryta. Skala Morötter och skär i tjocka slantar. Skär Löken i mindre bitar. Fräs Morötter och Lök något och lägg sedan över dem i grytan. Salta och Peppra.


Häll över 3 msk Mjöl i grytan och rör om och fördela det.


Häll på Vin, Buljong, Tomatpure, Timjan, Lagerblad, Vitlöksklyftor och Spansk röd peppar.

Låt det puttra i drygt 1,5 timme.


Skala och koka Potatis.


Fräs Pärllöken i smör, häll på lite vatten och låt koka.

Fräs Bacon lätt. Fräs även Zucchini och Paprika lätt.


Lägg ned Pärllöken, Bacon, Zucchini och Paprika i grytan. Låt puttra några minuter.


Smaka av med Salt och Peppar samt ev Soja och Tabasco.









Hoppas du haft en skön helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar