Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 29 augusti 2010

Tekakor

......med Grahamsmjöl.

Provade ytterligare ett recept ur tidningen "Hembakat", Grahams-tekakor. De blev supergoda!
Fluffiga och med en god smak.

1 sats räcker till ca 9 tekakor:

50 gr Smör eller margarin
3 dl Mjölk
50 gr Jäst
½ dl Sirap
½ tsk Salt
ev ½ tsk mald Pomerans
5 dl Grahamsmjöl
3½ dl Vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Smula ned jästen i bunke. Tillsätt vätskan, lite i taget, så att jästen löses upp.

Tillsätt sedan Sirap, Salt, ev Pomerans, Grahamsmjöl och 2½ dl av Vetemjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa i ca 40 minuter under bakduk.

Knåda degen smidig och dela i 9 delar.
Platta ut varje del till en rund kaka, ca 12 cm i diameter.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, nagga dem med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter.
Grädda dem i 8-10 minuter, mitt i ugnen.

Pensla de nygräddade tekakorna med varmt vatten.
Låt dem kallna.

Skulle rekommendera att göra mer än en sats av tekakorna direkt, för de går åt med fart ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar