Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


torsdag 22 april 2010

Randig färsform



Randig färsform
är en rolig, god och konstnärlig rätt där ingredienserna varvas vertikalt istället för horisontellt=).






Till ca 4 portioner:

600 gr potatis, fast
1 gul lök
smör till stekning
500 gr köttfärs
2 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpure
½-1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk oregano
½ tsk timjan
1 tsk paprikapulver
2 dl vatten
6 små salladslökar
3 tomater
1 dl riven smakrik ost



Sätt ugnen på 225 grader.

Potatisen skalas, skivas i ca 3 mm skivor och kokas nästan mjuk.

Skala, finhacka och bryn löken i smör i stekpannan.
Tillsätt färsen och stek tills den blir smulig.
Pressa i vitlök.
Tillsätt tomatpuren, kryddorna och vatten.
Låt puttra någon minut.

Skölj och skär salladslöken i ca 3 cm långa bitar.
Skölj tomaterna, halvera dem och skär i skivor.

Ställ potatisskivorna i kortänden av en smord ugnsform. Lägg en rand köttfärs därefter och fortsätt sedan med tomater och salladslök.
Fortsätt varva till formen är fylld.

Strö över ost och gratinera i mitten av ugnen tills osten fått färg, ca 15-20 minuter.











Potatisskivorna kan bytas ut mot potatismos!


/Jejja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar