Jag hittade ett supergott recept på www.spisa.nu där fransyska tillagades med rostade rotfrukter och morotsdipp. Har även gjort samma rätt med Rostasfile (körde Rostasfilen upp till 58 grader med ugnen på 125 grader) vilket oxå blev bra. Här använde jag andra rotsaker än vad som stod i receptet.
Receptet nedan är till ca 4 personer.
Kålrot, Palsternacka, Morot, Potatis, Gul Lök, Schalottenlök toppad med Rapsolja (kallpressad) samt Salt och Peppar rostade jag i ugnen på 225 grader. Servera med färsk Timjan och Flingsalt ovanpå.
Köttet: ca 600 gr Fransyska
Sätt ugnen på 150 grader.
Marinad: Blanda ½ dl Honung, 1 dl Soja, 1 msk färskriven Ingefära och 1 dl Rapsolja (neutral).
Kryddblandning: Krossa och blanda 1,5 msk Svartpeppar, 1 msk Anis (hel) och 1 msk Timjan.
Penslaköttet med ca 1/3 del av marinaden och strö sedan över kryddblandningen jämnt över köttet.
Sätt en stektermometer i köttets mitt och stek till innertemperaturen visar 56 grader.
Pensla köttet minst 2 ggr under stektiden.
När köttet svalnat så skiva det och lägg på plåt eller i ugnsform, pensla/häll över mer marinad och täck med folie.
När det är dags att äta, så värm köttet i ugnen och strö på 1 msk Sesamfrö samt 1 dl hackad Syltlök.
Morotsdipp:
4 Morötter
1 dl Grekisk Yoghurt
Skal från i Citron
1 msk färskriven Ingefära
1 Vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Koka morötterna mjuka. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar