Hej! Att äta & laga mat är ju nödvändigt för att leva. Jag tycker om att fota, skriva, fixa med layout, samla recept, laga mat och självklart att äta!! Jag är en riktig Gotte-gris!! Så för att göra det ännu roligare så skriver jag i denna blogg.
Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!
Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.
lördag 12 maj 2012
Fransyska
Jag hittade ett supergott recept på www.spisa.nu där fransyska tillagades med rostade rotfrukter och morotsdipp. Har även gjort samma rätt med Rostasfile (körde Rostasfilen upp till 58 grader med ugnen på 125 grader) vilket oxå blev bra. Här använde jag andra rotsaker än vad som stod i receptet.
Receptet nedan är till ca 4 personer.
Kålrot, Palsternacka, Morot, Potatis, Gul Lök, Schalottenlök toppad med Rapsolja (kallpressad) samt Salt och Peppar rostade jag i ugnen på 225 grader. Servera med färsk Timjan och Flingsalt ovanpå.
Köttet: ca 600 gr Fransyska
Sätt ugnen på 150 grader.
Marinad: Blanda ½ dl Honung, 1 dl Soja, 1 msk färskriven Ingefära och 1 dl Rapsolja (neutral).
Kryddblandning: Krossa och blanda 1,5 msk Svartpeppar, 1 msk Anis (hel) och 1 msk Timjan.
Penslaköttet med ca 1/3 del av marinaden och strö sedan över kryddblandningen jämnt över köttet.
Sätt en stektermometer i köttets mitt och stek till innertemperaturen visar 56 grader.
Pensla köttet minst 2 ggr under stektiden.
När köttet svalnat så skiva det och lägg på plåt eller i ugnsform, pensla/häll över mer marinad och täck med folie.
När det är dags att äta, så värm köttet i ugnen och strö på 1 msk Sesamfrö samt 1 dl hackad Syltlök.
Morotsdipp:
4 Morötter
1 dl Grekisk Yoghurt
Skal från i Citron
1 msk färskriven Ingefära
1 Vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Koka morötterna mjuka. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar