Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


söndag 13 maj 2012

Tiramisu




Tiramisu, en god italiensk dessert!!


Inspiration till denna söta rätt fick jag från boken Viva Italia av Tomas & Ulrika Tengby.


Jag gjorde Tiramisun direkt i små portionsformar. 







Brygg Kaffe.

Blanda 1½ bryggt starkt Kaffe med 1 msk Konjak och 1 msk Rom i en bunke.
Doppa Savoiardikex i blandningen och lägg i portionsskålen. Låt dem suga åt sig lagom med vätska så det inte blir helt lealösa. Jag lade 1½ kex i varje skål. (Gör du allt i en större form, använd ca 10-12 kex, ca ½ pkt.)



















Separera 1 äggula och äggvita.

Vispa ihop 200 gr Mascarpone med 2½ msk Florsocker och 1 Äggula. Blanda ner 1 msk Rom. 


Vispa 1 Äggvita hård separat och vänd sedan ner Mascarponeblandningen i.

Bred ut Mascarponeblandningen över kexen. Lägg ev ytterligare ett lager av vareje kex och mascarponeblandning om så önskas. Jag gjorde endast ett lager vilket räckte då denna efterrätten är ganska mäktig tycker jag.

Täck och låt stå kallt till nästa dag.

Toppa med Kakao vid servering!


























































Dessert vinet Muscat d´alexandrie, amfora 2009, passade mycket bra till!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar