500 gr torkade gula ärtor
2 morötter
4 gula lökar
400 gr fläskbog, rimmad
15 vitpepparkorn
3 tsk timjan
3 lagerblad
2 tsk mejram
salt
svartpeppar, nymalen

Skölj och lägg ärtorna i blöt i ca 12 timmar.
Skala en morot och en lök.
Lägg i fläsket, 1 morot, 1 lök, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull. Fyll upp med kallt vatten så det täcker. Koka i 30-45 minuter eller tills köttet faller isär.
Sila sedan av vattnet (buljongen) och spara det för att koka ärtorna i.
Skär köttet i småbitar och förvara i kylskåpet.

Lägg ärtorna i en kastrull. Häll över buljongen och tillsätt ev vatten så att vätskan sammanlagt blir ca 2 liter.
Tillsätt 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram.
Skala och lägg i den andra moroten och de 3 lökarna.
Låt soppan koka drygt 1½ timme.
Lyft bort skal lite då och då.
Tag upp lagerblad, morot och lök.
Späd ev soppan med lite vatten.
Salta och peppra.
Lägg i fläsket och koka upp soppan.
Servera med en klick senap!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar