Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


lördag 20 februari 2010

Laxpaj med kall sås
















Insnöade!!
Vilken vinter vi har, vitt, vitt vitt överallt. Det har kommit så mycket snö att vi inte ser ut från vardagsrumsfönstret längre, så det är lite mörkt inne. Det är i alla fall mysigt att vara inne i värmen igen när snön vräker ned utanför. Efter snöskottning blev det Laxpaj till lunch. Gott!

LAX-PAJ Ugn:225grader

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 gr rumstempererat smör
50 gr Kesella

Fyllning:
5 hackade schalottenlökar
smör
250 gr varmrökt lax i bitar
75 gr strimlade sockerärtor
½ dl hackad dill
½ påse riven gratängost (jag rev egen prästost)

Äggstanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
½ dl mjölk
½ tsk salt
1 km vitpeppar
(jag tog även i svartpeppar)

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. Ställ degen kallt i 30 min. Färgrädda sedan i 10 min.
Fräs löken i smör. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i skalet och häll över äggstanningen. Gräddas i 20 min.

Kall sås som passar bra till:
Rör ihop-
Creme fraiche alt Turkisk yoghurt
Dill
Röd Stenbitsrom
Salt
Svart peppar
Citronpeppar
Flytande honung

Blir såsen för tjock, späd den med lite matlagningsgrädde.

/Jejja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar