Här kommer nu det andra Tårtreceptet.
Ett av lagren i denna tårta består av Citronkräm. Jag gjorde dubbelsats.
Förbred den gärna dagen innan.
Till 1 sats Citronkräm: (dubbla till denna tårta)
3 st Ägg
2 dl Socker
2 st Citroner, rivet skal och saft från
3 msk Smör i bitar
Tvätta Citronerna väl, riv skalet ( se till att inte få med det vita ) och pressa ur saften. Blanda ihop Ägg, Socker, Citronskal och Citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten och låt röran sjuda. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka! Ställ av kastrullen och klicka i Smör under häftig omrörning. Låt krämen svalna.
Jag provade att göra en chokladbotten efter ett recept för en Kalastårta (från Boken "Sju sorters kakor". Där använder de en annan fyllning). Tyvärr blev den något mastig/torr då den åts samma dag som den varvades ihop. Kanske blir den lite saftigare dagen efter. Man kan även ta jordgubbsspad/saft och hälla lite över varje lager av chokladbotten för att få den extra saftig.
Till en botten: (3 bottnar behövs till denna tårta)
3 Ägg
1½ dl Socker
3/4 dl Kakao
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
100 gr smält Smör
Vispa Ägg och Socker pösigt.
Blanda i Kakao, Vaniljsocker, Mjöl och Bakpulver.
Rör sist i Smöret.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna.
Häll smeten i långpannan.
Grädda på 175 grader (160 grader i varmsluftsugn) i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Alt testa med en sticka som ska vara torr då kakan är klar.
Lägg en botten på en bricka/serveringfat. Bred ut citronkrämen på första lagret.
Rör ihop Jordgubbsmoset.
250 gr Jordgubbar
250 gr Philadelphiaost
250 gr Philadelphiaost
1,5 dl Vispgrädde
1 tsk Florsocker
Vispa Grädde och Florsocker. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda ner Grädden. Skiva Jordgubbarna och rör ner dem i philadelphiagrädden.
Hej,
SvaraRaderaHur många personer skulle du säga att denna tårta räcker till?
Tack på förhand!
Sandra
Hej igen,
SvaraRaderaHur mycket socker ska det vara i tårtan?
/S
Hej! Har missat att skriva sockermängden, sorry, ska kolla och återkommer.
SvaraRaderaJag tycker alltid det är svårt att beräkna hur många en tårta räcker till. Ca 15 pers kanske. Jag gjorde denna och en annan tårta till midsommar då vi var drygt 20 personer. Något mer än hälften av varje tårta gick åt, så knappt hälften av varje tårta räckte till dagen efter.
Oj, vad snabb du var, tack! :-) Jag ska göra en enkel och snabb "chokladig" tårta till en överraskningsfest i helgen. Tårtan bör räcka till ca 30 vuxna och kanske 5 barn. Var lite inne på två stycken av denna så då kanske det räcker...Jag får säga åt mina nära att inte ta tårta förrän alla andra har tagit, haha. Närå, det boooorde räcka tycker jag.
SvaraRaderaJag testade med 2 dl socker och så la jag i lite bitar av mjölkchoklad (för det hade jag hemma). Ska snart ta ut botten ur ugnen, spännande att se hur det blev...
/S
1½ dl Socker ska det vara. Verkar som det hade försvunnit delar av texten. 3/4 dl Kakao ska det vara. Hoppas din kaka blev god ändå!! Låter gott att ta mjölkchoklad i oxå!!
SvaraRaderaHej och tack! Jag smakade lite på ena hörnet av kakan och den var god! Lite söt kanske, men bra chokladsmak. I de andra har jag tagit mindre socker, men typ samma kakaomängd. Jag har inte haft kakan inne i 30 minuter, tyckte att den blev väl "krispig" så jag har tagit ut den när den har varit torr.
SvaraRaderaTack för hjälpen!
/S