Mycket av vår tid kretsar ju kring mat. Det är alltid trevligt att umgås kring en god middag. Det är inte alla dagar man vill, orkar eller hinner lägga ned så mycket tid på matlagningen. Andra dagar finns tid för långkok och desserter. Här på sidan kan du förhoppningsvis få tips och inspiration till att testa något nytt. Jag skriver ofta om vardagsmat och sötsaker men oxå om festmåltider och nyttigheter - helt amatörmässigt. Recepten är en blandning av egenpåhittat, ihopmixtrat, läst, fått eller köpt. En del rätter är gjorda hemma, andra har anvjutits på restaurang. Ett och annat egenhändigt gjort kort även kan dyka upp då och då. Hoppas du får en trevlig stund här på sidan!

Om du vill kommentera en rätt & kanske ge tips till oss andra - precis nedanför inlägget finns en KommentarsIkon, bara att klicka och skriva in! Du behöver inte vara inloggad för att kommentera längre.


måndag 4 juli 2011

LångpanneTårta med Chokladbotten

Redan 1½ vecka sedan midsommar. Vad tiden går fort.

Här kommer nu det andra Tårtreceptet.

Ett av lagren i denna tårta består av Citronkräm. Jag gjorde dubbelsats.
Förbred den gärna dagen innan.

Till 1 sats Citronkräm: (dubbla till denna tårta)

3 st Ägg
2 dl Socker
2 st Citroner, rivet skal och saft från
3 msk Smör i bitar

Tvätta Citronerna väl, riv skalet ( se till att inte få med det vita ) och pressa ur saften. Blanda ihop Ägg, Socker, Citronskal och Citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten och låt röran sjuda. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka! Ställ av kastrullen och klicka i Smör under häftig omrörning. Låt krämen svalna.


Jag provade att göra en chokladbotten efter ett recept för en Kalastårta (från Boken "Sju sorters kakor". Där använder de en annan fyllning). Tyvärr blev den något mastig/torr då den åts samma dag som den varvades ihop. Kanske blir den lite saftigare dagen efter. Man kan även ta jordgubbsspad/saft och hälla lite över varje lager av chokladbotten för att få den extra saftig.

Till en botten: (3 bottnar behövs till denna tårta)

3 Ägg
1½ dl Socker
3/4 dl Kakao
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
100 gr smält Smör

Vispa Ägg och Socker pösigt.
Blanda i Kakao, Vaniljsocker, Mjöl och Bakpulver.
Rör sist i Smöret.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna.
Häll smeten i långpannan.

Grädda på 175 grader (160 grader i varmsluftsugn) i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Alt testa med en sticka som ska vara torr då kakan är klar.



Lägg en botten på en bricka/serveringfat. Bred ut citronkrämen på första lagret.

Rör ihop Jordgubbsmoset.






1 sats Jordgubbsmos:(jag gjorde dubbel sats till denna tårtan)



250 gr Jordgubbar
250 gr Philadelphiaost


1,5 dl Vispgrädde


1 tsk Florsocker




Vispa Grädde och Florsocker. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda ner Grädden. Skiva Jordgubbarna och rör ner dem i philadelphiagrädden.




Lägg på det andra lagret chokladbotten och lägg Jordgubbsmos ovanpå.





Lägg på tredje lagret. Toppa med Vispgrädde, vispad med Florsocker. Garnera med Jordgubbar!







MMMmmuuummss!!!


6 kommentarer:

  1. Hej,
    Hur många personer skulle du säga att denna tårta räcker till?

    Tack på förhand!
    Sandra

    SvaraRadera
  2. Hej igen,
    Hur mycket socker ska det vara i tårtan?
    /S

    SvaraRadera
  3. Hej! Har missat att skriva sockermängden, sorry, ska kolla och återkommer.
    Jag tycker alltid det är svårt att beräkna hur många en tårta räcker till. Ca 15 pers kanske. Jag gjorde denna och en annan tårta till midsommar då vi var drygt 20 personer. Något mer än hälften av varje tårta gick åt, så knappt hälften av varje tårta räckte till dagen efter.

    SvaraRadera
  4. Oj, vad snabb du var, tack! :-) Jag ska göra en enkel och snabb "chokladig" tårta till en överraskningsfest i helgen. Tårtan bör räcka till ca 30 vuxna och kanske 5 barn. Var lite inne på två stycken av denna så då kanske det räcker...Jag får säga åt mina nära att inte ta tårta förrän alla andra har tagit, haha. Närå, det boooorde räcka tycker jag.

    Jag testade med 2 dl socker och så la jag i lite bitar av mjölkchoklad (för det hade jag hemma). Ska snart ta ut botten ur ugnen, spännande att se hur det blev...

    /S

    SvaraRadera
  5. 1½ dl Socker ska det vara. Verkar som det hade försvunnit delar av texten. 3/4 dl Kakao ska det vara. Hoppas din kaka blev god ändå!! Låter gott att ta mjölkchoklad i oxå!!

    SvaraRadera
  6. Hej och tack! Jag smakade lite på ena hörnet av kakan och den var god! Lite söt kanske, men bra chokladsmak. I de andra har jag tagit mindre socker, men typ samma kakaomängd. Jag har inte haft kakan inne i 30 minuter, tyckte att den blev väl "krispig" så jag har tagit ut den när den har varit torr.

    Tack för hjälpen!
    /S

    SvaraRadera